Placki ziemniaczane z łososiem.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Odrobina rozpusty

  • 30 min

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    1 jajko
    4 łyżki mąki
    ½ cebuli.
    1 łyżeczkę śmietany kwaśnej
    Sól
    Olej do smażenia

    0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany
    0,5 kg łosoś wędzony
    Koperek i cytryna do dekoracji

Placki ziemniaczane z łososiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste.
    Z przygotowanej masy smażymy, malutkie placuszki ziemniaczane.
    Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny.
    Dekorujemy koperkiem i cytryną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy