Takie placki ziemniaczane z sosem to pyszny pomysł na obiad.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto na placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 łyżki śmietany 12 %
2-3 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz
olej do smażenia
Sos mięsny:
50 dag łopatki wieprzowej
1 cebula
2 marchewki
3 łyżki zielonego groszku(mrożonego lub z puszki)
1 łyżka mąki pszennej
sól,pieprz
olej do smażenia
Placki ziemniaczane z mięsnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
mięso myjemy,osuszamy i kroimy w kostkę ,obsmażamy na rozgrzanym oleju,marchewkę i cebulę obieramy,myjemy i kroimy.Obsmażone mięso podlewamy gorącą wodą,dodajemy pokrojone warzywa,przykrywamy i dusimy do miękkości.Pod koniec dodajemy groszek i zagęszczamy sos mąką.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Ciasto:
ziemniaki obieramy,myjemy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.Osączamy z nadmiaru wody.Cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dodajemy do ziemniaków.Dodajemy jajka,mąkę,mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany.
3.Na patelni rozgrzewamy olej,nakładamy porcje ciasta i smażymy placuszki po kilka minut z obu stron.
4.Na talerzu układamy placki ,a na nie porcje mięsa z sosem i warzywami.
Porady
Gdy dodamy trochę śmietany do ciasta,ono wtedy nie ściemnieje.
Komentarze