Placki świetnie smakują z ostrym sosem pomidorowym. To pomysł na prosty i niebanalny, tani i sycący obiad. Dodatek mięsa wzbogaca smak zwykłych placków ziemniaczanych, smakują naprawdę pysznie, mają niezapomniany smak.
Placki ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki płuczemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pół cebuli oraz pieczarki. Smażymy do momentu aż z pieczarek wyparuję wodą i się zarumienią.
2.Wówczas dodajemy mięso mielone. Smażymy razem aż mięso się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, majeranek i ketchup. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy.
3.W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy sok i przekładamy je do miski. Do miski dodajemy podsmażone mięso, resztę cebuli, mąkę i jajko, mieszamy.
4.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję masy mięsno-ziemniaczanej. Smażymy cienkie placki na rumiano.
5. Placki podajemy na ciepło z ulubionym sosem.
Życzę smacznego :)
Komentarze