Popularne placki ziemniaczane zawsze podaję z sosem czosnkowym
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na placki ziemniaczane (nie podaję dokładnych proporcji ponieważ ja wszystko robię „na oko”)
•Ziemniaki
•Cebula
•Jajka
•Mąka
•Koperek
•Sól
•Pieprz
•Olej
Składniki na sos czosnkowy:
•½ szklanki majonezu
•1/3 szklanki śmietany kwaśnej 18%
•Czosnek
•Sól
•Pieprz
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach(ja ziemniaki i cebulę ścieram w maszynce elektrycznej) nadmiar soku odcisnąć, dodać jajka , posiekaną cebulę (cebuli daje dosyć dużo, ponieważ lubię taki ostrzejszy smak) i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posiekać koperek, dodać do masy i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, podawać z sosem czosnkowym.
2.Sposób przyrządzenia sosu:
Śmietanę wymieszać z majonezem dodać czosnek (ja daję ok. 4 ząbki), doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze