Placki ziemniaczane z sosem warzywnym z kiełbasą

4.5 (167 ocen)

Syte , pożywne i bogate w smaku duże placki ziemniaczane z sosem warzywnym oraz kiełbasą. Podane z serem żółtym , kleksem śmietany oraz posiekanym szczypiorem nie tylko apetycznie wyglądają ale jak najbardziej tak smakują.Śmiało polecam podać je nawet na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Na cztery porcję:
    Placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    2 cebule
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej
    sól , pieprz
    smalec do smażenia
    Sos:
    2 dobrej jakości podsuszane kiełbasy
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 kg pieczarek
    2 pomidory
    400 ml sosu paprykowego lub pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka smalcu lub oleju do smażenia
    Dodatki:
    100 g. tartego sera żółtego
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    4 łyżki posiekanego szczypioru
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Placek Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z sosem warzywnym z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki ziemniaczane:Ziemniaki obieramy , myjemy , ścieramy na tarce o dużych oczkach wraz z obraną cebulą.
    Pozostawiamy na 10 min , odlewamy wodę pozostawiając powstałą skrobię ziemniaczaną.
    Dodajemy jajko , mąkę oraz sól i pieprz , mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy 4 duże placki ziemniaczane , wielkości patelni na rumiano z obu stron.( użyłam patelni o średnicy 26cm)

  • 2. Sos: Kiełbasę kroimy w plastry , cebulę w piórka czosnek siekamy drobno.
    Paprykę oraz obrane pieczarki i pomidory kroimy w kostkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu lub oleju , przesmażamy kiełbasę z cebulą a po chwili dodajemy czosnek i paprykę.
    Gdy się przyrumienią dokładamy pieczarki oraz pomidory.
    Smażymy do odparowania płynów.
    Wlewamy sos , dusimy 10 min na wolnym ogniu.
    Doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na Każdy placek wykładamy chochlę sosu , posypujemy serem żółtym.
    Składamy na pół , dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany oraz szczypioru.
    Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować