Przy smażeniu zwykłych placków ziemniaczanych postanowiłam zrobić "próbę" i dodać do połowy ziemniaków posiekaną świeżą bazylię oraz suszone pomidory, który zmieniły całkowicie ich smak.
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 małe jajko
3 łyżki mąki pszennej
1/2 słoiczka suszonych pomidorów z oleju
1 duża gałązka bazylii
sól, pieprz do smaku
Placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ze skórki ziemniaki ścieramy na tarce. Odcedzamy z nadmiaru wody na sicie. Pozostałą na spodzie skrobię dodajemy ponownie do startych ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, oraz posiekaną bazylię i pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Komentarze