placki ziemniaczane z twarogiem

4.48 (149 ocen)

  • 30 min

Jeśli lubicie te klasyczne, zakochacie się w tej wersji, pycha ! Porcja na 12 sztuk.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
    1 jajo
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    150 gramów twarogu (sprawdzi się zarówno półtłusty jak i tłusty)
    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
    sól, świeżo zmielony czarny pieprz
    siekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na papkę, jeśli są młode i bardzo soczyste, odsączyć większość zebranego soku.
    Twaróg dokładnie pognieść widelcem.
    Do ziemniaków dodać śmietanę, mąkę, jajo, przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać twaróg i zieleninę (ewentualnie), ponownie wymieszać (mogą zostać grudki twarogu).
  • placki ziemniaczane z twarogiem 2. Smażyć niewielkie placki na oleju lub smalcu, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować