Placki ziemniaczane z żółtym serem i gulaszem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dobre danie obiadowe.

  • 60 min

Składniki:


  • ok. 1kg ziemniaków
    2 jajka
    1 duża cebula
    ok.2 łyżek mąki
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    1/3 szkl mleka
    żółty ser
    75 dag szynki wieprzowej
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 średnia papryka
    30 dag pieczarek
    przyprawa do mięs
    smalec do smażenia

    poza tym potrzebujemy dobrą śmietanę 18%

Placki ziemniaczane z żółtym serem i gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki i cebulę starłam w rozdrabniaczu. Dodałam jajka, mąkę , mleko i przyprawy. Wymieszałam dokładnie i na rozgrzanym oleju usmażyłam placki. Kiedy usmażyły się z jednej strony, przed odwróceniem ich na każdy położyłam plasterek żółtego sera. Odwróciłam i smażyłam do roztopienia się sera.
  • 2.
    Mięso umyłam, pokroiłam w średnią kostkę. Obsmażyłam na rumiano wraz z cebulą i czosnkiem.Dodałam przyprawę do mięs. Podlałam wodą i dusiłam ok. 40 min. Pieczarki i paprykę pokroiłam i dodałam do mięsa. Dusiłam kolejne 2o min. Podałam ze śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy