Placki ziemniaczane ze szpinakiem

4.5 (195 ocen)

  • 45 min

Placki ziemniaczane do dobrze znane danie, ale ze szpinakiem nabierają całkiem nowego smaku!

  • 45 min

Składniki:

  • Placki:
    1,5 kg ziemniaków,
    1 cebula,
    1 jajko,
    2-3 łyżki mąki,
    Olej,
    Sól i pieprz.
    Sos:
    Opakowanie mrożonego szpinaku,
    Kilka pieczarek,
    Czosnek
    Śmietanka.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce na grubsze wióry. Cebulę pokroić w kostkę. Składniki połączyć w dużym naczyniu dodać mąkę, jajko sól i pieprz i wymieszać do uzyskania konsystencji lejącego się ciasta.
    Rozgrzać olej na patelni i kłaść niewielkie kupki ciasta rozpłaszczając je na patelni, smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
    Podsmażyć na patelni pieczarki razem z czosnkiem i dołożyć do nich opakowanie mrożonego szpinaku. Na koniec gotowania dodać śmietankę. Podawać z plackami.

Porady

Nadmiar tłuszczu warto odsączyć ręcznikiem kuchennym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować