Placki ziemniaczano-marchewkowe z sosem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki:
Wszystkie warzywa obieramy, ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie.
Ziemniaki, cebulę, marchewki oraz czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach (ja użyłam elektrycznej maszynki do mięsa z tarką- wychodzą gładsze).
Masę przekładamy do durszlaka i czekamy, aż woda całkowicie ścieknie.
2.Masę (już bez wody) przekladamy do miski, dodajemy jako, przyprawy oraz mąkę.
Smażymy na oleju na złoty kolor - z obu stron. Wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby wpił on nadmiar tłuszczu.
3.Sos ogórkowy:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oleju na złoty kolor. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż lekko zmiękną.
Dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze