PLACUSZKI CUKINIOWE Z PIETRUSZKĄ

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Moj mąż uwielbia placki z cukini, zawsze jak robię zupę z cukini muszą być te placuszki. Są bardzo łatwe w wykonaniu i można je podać z wieloma sosami.Polecam

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 cukinia duża,
    - 1 całe jajko,
    - 1 szkl tartej bułki,
    - 3 łyżki mąki pszennej,
    - sól,
    - pieprz,
    - 1 łyżeczka vegety,
    - 1 cebula pokrojona w kosteczkę,
    - pęczek pietruszki drobno pokrojonej
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki cukiniowe z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinię obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż i usunąć gąpczaste wnętrze cukini.
    2. Zetrzeć cukinię na tarku o większych oczkach.
    3. Do cukini dodać całe jajko, bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz do smaku, vegetę i natkę pietruszk, pokrojoną cebulęi. Dokładnie wymieszać łyżką.
    4. W razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać bułkę tartą.
    5. Rozgrzać olej na patelni i formować łyżką placki. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu.
    6. Usmażone placuszki odsączać z oleju na papierowym ręczniku.

Porady

Placki doskonale smakują z sosem grzybowym, węgierskim, jogurtem naturalnym i śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować