placuszki drobiowo - serowe

4.5 (147 ocen)

  • 20 min

Błyskawiczne, ogromnie sycące i przepyszne kotlety. Posmakują dzieciom jak i dorosłym. Można do nich dodać podsmażone z cebulką pieczarki.

  • 20 min

Składniki:

  • dwa filety drobiowe ( około 600 g)
    300 gramów sera żółtego (dałam edamski)
    3 średnie jaja
    3 łyżki mąki ziemniaczanej ( z małą górką)
    2 kopiaste łyżki gęstego majonezu
    przyprawa do kurczaka
    1 - 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    siekana zielenina
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Placuszki drobiowo - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm kosteczkę. Wrzucić do miski, obsypać średnio obficie przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na 30 minut. Ser zetrzeć na dużych oczkach, wsypać do kurczaka.
    Jaja rozkłócić z majonezem, dodać mąkę ziemniaczana, ewentualnie zmiażdżony czosnek i zieleninę, wymieszać dokładnie (ja wszystko krótko zmiksowałam na średnich obrotach).
    Do masy dodać mięso i ser, wymieszać łyżką.
    Na sporą ilość rozgrzanego oleju kłaść placuszki z 1 kopiastej łyżki masy, smażyć na złoto z obu stron ( na średnim ogniu pod przykryciem), odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Porady

Z podanej porcji wychodzi około 10 placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować