Danie jest naprawdę smaczne i stanowi ciekawą odmianę tradycyjnych kotletów drobiowych, choć ja najczęściej przygotowywałam je na wszelkie imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi:)
Składniki:
40 dag fileta z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany (ja dałam 12%)
po pół papryki czerwonej i żółtej
2 łyżeczki posiekanego koperku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk (opcjonalnie - ja uwielbiam)
olej
Placuszki drobiowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta pokroiłam w małą kostkę, wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posoliłam i odstawiłam do lodówki na noc (polecam na min 2 godziny). Po tym czasie wymieszałam z mąką, majonezem, śmietaną, jajkami, koperkiem i papryką pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiłam przyprawami. Można odstawić na kolejne 2 godziny (ja pominęłam ten etap:)). Na rozgrzany olej łyżką nakładałam porcję masy, formując placuszki i usmażyłam.
Komentarze