Bardzo smaczne, z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatnie miękkie. W sam raz na szybki, a pomysłowy obiad. Polecam.
40 min
Składniki:
2 filety z piersi z kurczaka (ok. 500 gr)
1 brokuł
250 gr pieczarek
1 jajko
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka sosu sojowego
Sól do smaku
Olej do smażenia
Placuszki drobiowe z pieczarkami i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę. Przyprawić solą, przyprawą do drobiu, ostrą papryką, musztardą oraz sosem sojowym. Dokładnie wymieszać i odstawić.
2.Brokuł umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i rozdrobnić widelcem.
3.Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać wraz z kawałkami brokułu do mięsa. Całość dokładnie wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę i ponownie wymieszać.
4.Łyżką nabierać masę i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączyć z tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze