Puszyste słodkości - w sam raz na obiad albo podwieczorek. Zachwycą nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Dla mnie najpyszniejsze oprószone odrobiną cynamonu, podane z jogurtem naturalnym.
Składniki:
Proporcje na 18-20 mniejszych racuszków (jak na zdjęciu):
- 15 dag mąki,
- 2 dag drożdży,
- ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 dojrzałego banana,
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
- cynamon lub cukier puder.
Placuszki drożdżowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże ucieramy z łyżką cukru i mąki, rozpuszczamy w letnim (nie gorącym) mleku i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Banany obieramy i kroimy w plasterki.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, wlewamy wyrośnięte drożdże, dokładanie mieszamy, a następnie dodajemy plasterki banana i delikatnie łączymy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia (Uwaga! Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
2.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy porcje ciasta formując placuszki o średnicy ok. 6 cm.
Posypujemy cynamonem lub cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami (np. jogurtem, bitą śmietaną, konfiturą. itp.)
Komentarze