Placuszki drożdżowe z bananami

4.5 (189 ocen)

Puszyste słodkości - w sam raz na obiad albo podwieczorek. Zachwycą nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Dla mnie najpyszniejsze oprószone odrobiną cynamonu, podane z jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • Proporcje na 18-20 mniejszych racuszków (jak na zdjęciu):
    - 15 dag mąki,
    - 2 dag drożdży,
    - ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1,5 dojrzałego banana,
    - olej do smażenia.
    Dodatkowo:
    - cynamon lub cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Placuszki drożdżowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i mąki, rozpuszczamy w letnim (nie gorącym) mleku i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Banany obieramy i kroimy w plasterki.
    Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, wlewamy wyrośnięte drożdże, dokładanie mieszamy, a następnie dodajemy plasterki banana i delikatnie łączymy.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia (Uwaga! Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
  • 2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy porcje ciasta formując placuszki o średnicy ok. 6 cm.
    Posypujemy cynamonem lub cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami (np. jogurtem, bitą śmietaną, konfiturą. itp.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cynamon Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować