Placuszki jabłkowo - bananowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jabłko i banan to nieczęste połączenie smaków. Jednak razem, w delikatnym cieście, są wyśmienite.

  • 20 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    2 jaja
    2 dag drożdży
    łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 szklanki mleka
    3 jabłka
    2 banany
    cukier waniliowy

Placuszki jabłkowo - bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.
  • 2. Wlewamy drożdże do mąki. Dodajemy jaja. Wsypujemy cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto (możemy rozmieszać mikserem). Odstawiamy na chwilę, by ,,podrosło".
  • 3. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Banany kroimy w talarki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.
  • 4. Nabieramy łyżką porcję ciasta i smażymy na patelni z obu stron, na rumiany kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy