placuszki jaglane z truskawkami

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Jeśli lubicie kaszę jaglaną, polecam Wam placuszki na śniadanie lub kolację. Ja za jaglanką nie przepadam ale w takiej formie mi smakowała. Urozmaiciłam je truskawkami. Moja córeczka była nimi zachwycona i pałaszowała z apetytem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
    szklanka kaszy jaglanej
    2 jajka
    3 łyżki cukru pudru + do posypania
    kilka truskawek
    szczypta soli
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki jaglane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, wsypać kaszę i gotować około kwadransa, mieszając co jakiś czas. Zdjąć z ognia i wystudzić, zblenderować. Dodać żółtka, cukier puder, sól i wymieszać. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z kaszą. Truskawki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką porcje ciasta a na nie nakładać kawałki truskawek. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować