Placuszki Mandaryny ze słodką nutą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Placuszki powstały w ramach "szybko, szybko, goście lecą!". Tak się zadomowił, że śpiewająco sprawdza się już od lat. Towarzyszy już kilku znajomym rodzinom. Debiutował w okresie przebojów pewnej polskiej, śpiewającej gwiadeczki.. Zgadniecie jakiej? Podpowiedzi szukajcie w nazwie ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

    2 jajka

    mandarynki w puszce ok. 300g razem z sokiem (syropem)

    pół szklanki mleka (opcjonalnie jogurt pitny lub woda)

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta cynamonu

    olej rzepakowy do smażenia

Placuszki mandaryny ze słodką nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sypkie (mąka, proszek do pieczenia, cynamon) mieszamy.

    Dodajemy jajka, sok z mandarynek w puszce oraz mleko (wodę, jogurt). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Na koniec dodajemy mandarynki z puszki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie owoce były pokryte ciastem.

    Smażymy niewielkie placuszki na oleju rzepakowym, na średnim ogniu, do zarumienienia z obu stron.

    Podajemy posypane cukrem pudrem, udekorowane bitą śmietaną lub przybrane konfiturą.

    .

Porady

Jeśli mandarynki są w słodkim syropie proponuję do ciasta nie dodawać już cukru, w przypadku mandarynek w soku, możemy odrobinę posłodzić Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąki, jeśli za gęste, rozrzedzamy nieco wodą, mlekiem bądź jogurtem pitnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy