Placuszki na bazie maślanki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placuszki można podawać z owocami sezonowymi lub z cukrem i śmietaną. Są przepyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 niepełna szklanka mąki
    -3/4 szkl. maślanki
    -1 jajko
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 jajko
    -20 g. rozpuszczonego masła
    -2 łyżki cukru
    -szczypta soli
    -olej do smażenia
    -jagody

Placuszki na bazie maślanki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na placuszki połączyć ze sobą na gładką masę. Z masy powinno wyjść ok. 17 placuszków średniej wielkości. Masę odstawić na ok. 10 min.
  • 2. Smażyć placuszki średniej wielkości na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.
  • 3. Jagody zasypać cukrem i gotować ok 5 min na średnim ogniu. Całość podawać można z jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy