Placuszki na kefirze z ryżem

4.5 (200 ocen)

  • 40 min

Delikatne, aromatyczne. Nie pożałujecie kiedy je zrobicie, pierwszy kęs i nie będziecie mogli się oderwać.. Pychotka!

  • 40 min

Składniki:

  • 400ml kefiru lub zsiadłego mleka
    1 jajko
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 jabłka
    1 szklanka mąki
    100g ryżu
    olej do smażenia
    cukier puder lub kryształ do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki na kefirze z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce.
  • 2. W misce wymieszaj kefir lub zsiadłe mleko z jajkiem, mąką i cukrami waniliowymi. Dodaj jabłka i ugotowany ryż (możesz też dodać szczyptę proszku do pieczenia), dokładnie wymieszaj.
  • 3. Olej rozgrzać na patelni. Kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, formując małe placki. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu. Podawać na ciepło posypane z cukrem pudrem lub kryształem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować