Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie)

5 (197 ocen)

  • 30 min

Bardzo delikatne placuszki, tanie i proste w przygotowaniu. Świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem, z owocami, słodkimi sosami, bądź dżemem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
    1, 5 szklanki maślanki,
    2 jaja,
    2 łyżki cukru,
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżka cukru waniliowego,
    szczypta soli,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
    Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować