Placuszki (szarpane) drobiowo-pieczarkowe

5 (152 ocen)

  • 30 min

Szybkie, proste i smaczne danie:)

  • 30 min

Składniki:

  • filet z kurczaka lub indyka ok.800 g
    pieczarki 300 g
    ser żółty 100-150 g
    mąka ziemniaczana 3 łyżki
    mąka pszenna 1 łyżka
    jajka 3 szt.
    cebula 1 szt.
    sól,pieprz biały mielony, papryka ostra w proszku
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Placuszki (szarpane) drobiowo-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06yuwq6 1. filety z drobiu myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę
  • image-0dq37ro 2. pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
  • image-1b33k7t 3. ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • image-23aylo3 4. cebulę obieramy i drobno siekamy lub kroimy w kostkę
  • image-156s6cd 5. białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno
  • image-0vv9dib 6. do miski wsypujemy pokrojone pieczarki, filety drobiowe,obie mąki, dodajemy przyprawy,żółtka oraz ubite na sztywno białka
  • image-12yj8nf 7. wszystko dokładnie mieszamy, w międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej
  • 8. za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzany olej małe kopczyki, spłaszczamy je, tworzą placuszki i smażymy je na rumiano z obu stron

Porady

placuszki podajemy z ziemniakami i ulubionym sałatkami, surówkami, można placuszki polać sosem np. pieczarkowym, koperkowym, pomidorowym....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować