Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami

4.91 (163 ocen)

  • 20 min

Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę z usmażonej porcji! Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o ich pysznym smaku, ekspresowym przygotowaniu, jak zarówno i... znikaniu...

  • 20 min

Składniki:

  • (około 30 sztuk)
    1 jajko
    1 szklanka mleka (pojemność szklanki = 250 ml)
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka jabłek prażonych (z cukrem)
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.91 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dj5fta 1. Jajko rozmieszać z mlekiem, solą i cukrem waniliowym, a następnie dodać mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną.
    Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z prażonymi jabłkami.
  • image-05495r6 2. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek).
    Placki należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się.
  • image-06wcx8a 3. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu - posypane cukrem pudrem.
    (Na zimno również świetnie smakują.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować