Placuszki ryżowe z cukinią

4.49 (160 ocen)

Bardzo proste, smażone placuszki, których głównym składnikiem jest ryż i cukinia. Szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zostało nam trochę ryżu np z obiadu.

Składniki:

  • 1 cukinia (500g)
    1 łyżeczka soli
    200 g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu)
    2 jajka
    pieprz czarny
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    olej rzepakowy do smażenia
    śmietana lub jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki ryżowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dywyua 1. Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z solą i odstawić na 20 min.
    Do ugotowanego ryżu wbić jajka, dodać odciśniętą z soku cukinię, mąkę i przyprawić pieprzem czarnym świeżo mielonym. Wszystko dokładnie połączyć.
  • image-05hsfoh 2. Smażyć z dwóch stron na oleju, nakładając porcję łyżką. Odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować