Bardzo proste, smażone placuszki, których głównym składnikiem jest ryż i cukinia. Szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zostało nam trochę ryżu np z obiadu.
Składniki:
1 cukinia (500g)
1 łyżeczka soli
200 g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu)
2 jajka
pieprz czarny
1 łyżka mąki kukurydzianej
olej rzepakowy do smażenia
śmietana lub jogurt naturalny
Placuszki ryżowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z solą i odstawić na 20 min.
Do ugotowanego ryżu wbić jajka, dodać odciśniętą z soku cukinię, mąkę i przyprawić pieprzem czarnym świeżo mielonym. Wszystko dokładnie połączyć.
2.Smażyć z dwóch stron na oleju, nakładając porcję łyżką. Odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Smacznego :)
Komentarze