Placuszki ryżowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie , smaczne i łatwe danie. Do placuszków można podać ulubione sosy.

  • 40 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu:
    1/2 woreczka ugotowanego ryżu
    1 marchewka
    15 dag pieczarek

    składnik podstawowy dodatkowy;
    cebula

    składniki robocze;
    olej
    jajko
    łyżka mąki pszennej
    sól
    pieprz
    łyżeczka posiekanego lubczyku lub pietruszki

    dekoracja;
    kilka piórek szczypiorku
    kawałek czerwonej papryki
    bazylia świeża

Placuszki ryżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte pieczarki gotuję 10 minut w wodzie i studzę. Razem z cebulą wkładam je do elektrycznego rozdrabniacza i drobno siekam. Ryż gotuję około 15 minut . Marchew obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Na patelnię wlewam odrobinę oleju i podsmażam cebulę z pieczarkami, dodaję marchew. Razem smażę około 5 minut. Warzywa lekko studzę. Do ryżu dodaję zawartość patelni, wbijam jajko, dodaję mąkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz posiekaną natką. Mieszam na jednolita masę. Placuszki smażę na patelni i odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Dekoruję szczypiorkiem, papryką i bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy