Placuszki warzywne pieczone w piekarniku z ziemniakiem, cukinią, marchewką to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, często tłustych placków ziemniaczanych
Placuszki warzywne z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew zetrzeć na grubych oczkach, tak samo ziemniaki i cukinie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Ziemniaki i cukinię wymieszać w misce z łyżeczką soli i odstawić na 15 min by puściły soki. Odcedzić na sicie. Wszystkie warzywa wymieszać z cebulką, zieleniną, parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Wbić jaja i dodać mąkę (dodałam 5 czubatych łyżek, a do drugiej porcji jeszcze 1 łyżkę, po odlaniu soku). Całość dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać na 190 stopni.
2.Masę nakładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując zgrabne placuszki. Piec 40 minut, na dwie tury. W połowie czasu obrócić drewnianą łopatka na druga stronę. Najlepiej formować średniej wielkości placuszki ( powstało 14 sztuk) lub mniejsze - łatwiejsze do obracania.
Podawać bez niczego lub jako dodatek do mięsnych sosów, z twarożkiem, jogurtem, kwaśną śmietaną. Jeśli wolicie bardziej rumiane, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut.
Komentarze