Placuszki z tuńczyka i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cebule kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek (bądź innym tłuszczu) aż się zarumieni. pietruszki siekamy. cukinię ścieramy na tarce, wyciskamy z nadmiaru wody.
tuńczyka mocno odcedzamy z wody, łączymy z cukinią, pietruszką, jajem i zarumienioną cebulką. solimy i pieprzymy do smaku. z solą lepiej nie przesadzać, bo tuńczyk jest sam w sobie trochę słony. ja dałam około 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
wszystkie składniki dokładnie mieszamy, smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
moja rada do smażenia to nie próbować odwracać ich zbyt szybko. lepiej smażyć na małym ogniu i trochę dłużej, ale za to lepiej się je przewraca na drugą stronę. :)
Komentarze