placuszki z tuńczyka i cukinii

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

różne są sposoby i smaki rybnych placków. z tymi stwierdziłam, że poszukiwanie najlepszego smaku zakończone :) polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • (ok. 15 sztuk)

    - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    - 300g cukinii
    - 1 jajo
    - 2 łodyżki z liśćmi pietruszki
    - 2 małe cebule
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Placuszki z tuńczyka i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cebule kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek (bądź innym tłuszczu) aż się zarumieni. pietruszki siekamy. cukinię ścieramy na tarce, wyciskamy z nadmiaru wody.
    tuńczyka mocno odcedzamy z wody, łączymy z cukinią, pietruszką, jajem i zarumienioną cebulką. solimy i pieprzymy do smaku. z solą lepiej nie przesadzać, bo tuńczyk jest sam w sobie trochę słony. ja dałam około 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
    wszystkie składniki dokładnie mieszamy, smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
    moja rada do smażenia to nie próbować odwracać ich zbyt szybko. lepiej smażyć na małym ogniu i trochę dłużej, ale za to lepiej się je przewraca na drugą stronę. :)

    podałam z ugotowanymi ziemniaczkami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ryby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować