Placuszki z tuńczyka i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy a następnie gotujemy (całe) w osolonej wodzie. Po 15 min od momentu zagotowania wyciągamy z wody - nie muszą być dogotowane i obieramy je.
2.Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C.
Odcedzamy puszki z kukurydzą i tuńczykiem i wrzucamy do miski.
Dodajemy jajko, pietruszkę i ziemniaki (ścieramy je na tarce na grubych oczkach). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.Następnie z powstałej "masy" formujemy 12 placuszków i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 15-20 min aż będą złociste.
Podajemy z sałatka.
Smacznego
Porady
Placuszki można delikatnie posmarować olejem lub oliwa za pomocą pędzelka.
Komentarze