Placuszki z Tuńczyka i kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne danie idealne na piątkową kolacje..

  • 35 min

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w puszce
    200 g tuńczyka z puszki
    3 średnie ziemniaki
    sól i pieprz świeżo mielony
    4 łyżki świeżej pokrojonej pietruszki
    jedno jajko

Placuszki z tuńczyka i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy a następnie gotujemy (całe) w osolonej wodzie. Po 15 min od momentu zagotowania wyciągamy z wody - nie muszą być dogotowane i obieramy je.
  • image-23v5qs9 2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C.
    Odcedzamy puszki z kukurydzą i tuńczykiem i wrzucamy do miski.
    Dodajemy jajko, pietruszkę i ziemniaki (ścieramy je na tarce na grubych oczkach). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
    Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • image-1b5limy 3. Następnie z powstałej "masy" formujemy 12 placuszków i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok 15-20 min aż będą złociste.
    Podajemy z sałatka.
    Smacznego

Porady

Placuszki można delikatnie posmarować olejem lub oliwa za pomocą pędzelka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy