Placuszki z ziemniaków i kap.kisz. z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą , przełożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i goździki. Ugotować kapustę do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć kapustę razem z przyprawami (bez liścia laurowego) do blendera i zmiksować drobno(przyprawy także). Ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać zmiksowaną kapustę oraz pokruszoną w dłoniach cebulkę prażoną. Doprawić do smaku solą i pieprzem i papryką. Dodawać po 1 łyżce bułkę tartą i mieszać dokładnie ( ja potrzebowałam 3 łyżek bułki). Ciasto powinno być dosyć zwarte. W rękach uformować placuszki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron.
2.Grzybki suszone zalać szklaną wrzątku i odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać cebulę i drobno ją posiekać. Na rozgrzanym oleju cebulę zeszklić. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki (razem z trzonkiem). Pieczarki wrzucić do cebulki i dusić do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Po 15 minutach grzybki wyjąć z wody ( nie wylewać jej!) i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do pieczarek i dusić razem około 5 minut. Goździki rozgnieść trzonkiem noża i a potem jeszcze posiekać. Dodać do garnka. Wsypać także pozostałe przyprawy. Zamieszać. Do wody po moczeniu grzybów dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka, zamieszać i zagotować.
3.Usmażone placuszki polać sosem i podawać gorące do jedzenia.
Smacznego!
Komentarze