Placuszki z ziemniaków i kap.kisz. z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków i może być propozycją na ciepłą kolację, polecam:)

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dag kapusty kiszonej
    30 dag gotowanych ziemniaków
    2 garści prażonej cebulki -przepis w moich zbiorach
    6-8 łyżki bułki tartej
    3 ziela angielskie
    3 goździki
    2 jagody jałowca
    1 liść laurowy
    sól, pieprz, papryka słodka w proszku
    olej do smażenia
    Sos grzybowy:
    15 dag pieczarek
    4 suszone grzybki
    1 mała cebula
    3 goździki
    1 szklanka wrzątku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka mąki
    ½ łyżeczki soli czosnkowej
    ½ łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z ziemniaków i kap.kisz. z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na placuszki 1. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą , przełożyć do garnka, zalać litrem zimnej wody. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i goździki. Ugotować kapustę do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć kapustę razem z przyprawami (bez liścia laurowego) do blendera i zmiksować drobno(przyprawy także). Ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać zmiksowaną kapustę oraz pokruszoną w dłoniach cebulkę prażoną. Doprawić do smaku solą i pieprzem i papryką. Dodawać po 1 łyżce bułkę tartą i mieszać dokładnie ( ja potrzebowałam 3 łyżek bułki). Ciasto powinno być dosyć zwarte. W rękach uformować placuszki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron.
  • Duszone pieczarki 2. Grzybki suszone zalać szklaną wrzątku i odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać cebulę i drobno ją posiekać. Na rozgrzanym oleju cebulę zeszklić. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki (razem z trzonkiem). Pieczarki wrzucić do cebulki i dusić do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Po 15 minutach grzybki wyjąć z wody ( nie wylewać jej!) i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do pieczarek i dusić razem około 5 minut. Goździki rozgnieść trzonkiem noża i a potem jeszcze posiekać. Dodać do garnka. Wsypać także pozostałe przyprawy. Zamieszać. Do wody po moczeniu grzybów dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka, zamieszać i zagotować.
  • 3. Usmażone placuszki polać sosem i podawać gorące do jedzenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować