Placuszki z botwinki z sosem koperkowo-czosnkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Do placuszków dodałam trochę fety, orzeszków piniowych. Sos koperkowo-czosnkowy jest doskonałym uzupełnieniem, a świeży, drobny szczypiorek dodaje placuszkom uroku :)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - liście botwiny: 120 gramów
    - śmietana: 5 łyżek
    - ser feta: 100 gramów
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - orzeszki piniowe: 2 łyżki
    - posiekany szczypiorek: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 6 łyżek
    - pieprz: 1 szczypta

    - jogurt naturalny: 5 łyżek
    - Posiekany koperek: 1.5 łyżki
    - czosnek ząbek (posiekany): 2 sztuki
    - pieprz i sól: 1 szczypta

Placuszki z botwinki z sosem koperkowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • botwina 1. Botwinę wypłucz i posiekaj (dość grubo). Dodaj do niej śmietanę, pokruszoną fetę, orzeszki piniowe i mąkę. Oprósz pieprzem (nie musisz solić placuszków, ponieważ feta jest słona) i dokładnie wymieszaj składniki.
  • 2. Przygotuj sos koperkowo-czosnkowy. Wymieszaj jogurt naturalny, posiekany koperek i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Formuj z masy botwinkowej małe placuszki (o średnicy ok. 4-5cm). Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż placuszki z każdej strony (na średnim ogniu) do momentu, aż będą lekko złociste.
  • 4. Placuszki podawaj na ciepło (prosto z patelni) razem z dressingiem koperkowo-czosnkowym. Każdą porcję posyp posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy