Delikatne w smaku i dużo zdrowsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Podane z sosem z twarożku,szczypiorku i rzodkiewek są wprost wymarzonym daniem.
30 min
Składniki:
na placuszki:
30 dag obranej cukinii
30 dag obranej marchwi
2 jajka
4-5 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz,czosnek granulowany do smaku
olej do smażenia
na twarożek :
25 dag zmielonego twarogu
2 łyżki śmietany
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
sól,pieprz do smaku
Placuszki z cukinii i marchwi z sosem wiosennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie placuszków:
Obrane warzywa ścieramy na drobnych oczkach tarki (lekko odciskamy sok w dłoniach jeśli się pojawił). Do startych warzyw dodajemy jajka,mąkę,przyprawy do smaku.
Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 min. z każdej strony. Gorące osączamy na ręczniku jednorazowym z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy polane twarożkiem i udekorowane ,pomidorkami,koperkiem i pietruszką.
Przygotowanie twarożku :
Ser mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy pod bieżącą wodą.
Szczypiorek drobno kroimy,rzodkiewkę kroimy w słupki.
Wszystkie składniki sosu razem mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Porady
Zamiast sosu wiosennego możemy podać placuszki z sosem czosnkowym.
Komentarze