Placuszki z cukinii i marchwi z sosem wiosennym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne w smaku i dużo zdrowsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Podane z sosem z twarożku,szczypiorku i rzodkiewek są wprost wymarzonym daniem.

  • 30 min

Składniki:

  • na placuszki:

    30 dag obranej cukinii
    30 dag obranej marchwi
    2 jajka
    4-5 łyżki mąki pszennej
    sól,pieprz,czosnek granulowany do smaku
    olej do smażenia

    na twarożek :

    25 dag zmielonego twarogu
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1/2 pęczka rzodkiewki
    1/2 pęczka szczypiorku
    sól,pieprz do smaku

    do dekoracji:

    pomidorki koktajlowe
    koperek
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Placuszki z cukinii i marchwi z sosem wiosennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie placuszków:
    Obrane warzywa ścieramy na drobnych oczkach tarki (lekko odciskamy sok w dłoniach jeśli się pojawił). Do startych warzyw dodajemy jajka,mąkę,przyprawy do smaku.
    Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 min. z każdej strony. Gorące osączamy na ręczniku jednorazowym z nadmiaru tłuszczu.
    Podajemy polane twarożkiem i udekorowane ,pomidorkami,koperkiem i pietruszką.
    Przygotowanie twarożku :
    Ser mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy pod bieżącą wodą.
    Szczypiorek drobno kroimy,rzodkiewkę kroimy w słupki.
    Wszystkie składniki sosu razem mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Porady

Zamiast sosu wiosennego możemy podać placuszki z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować