Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

4.5 (141 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie placuszki z czosnkowym sosem na bazie fety. Tym daniem zachwyciłam kilku uczestników warsztatów fotograficznych - polecam.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
    2 zielone cukinie
    2 żółte cukinie
    4 czubate łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
    4 jajka
    sól smaku
    olej do smażenia



    SKŁADNIKI NA SOS:
    opakowanie sera typu feta
    duże opakowanie jogurtu naturalnego
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACUSZKI:
    Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, przełożyć na sito i odstawić. Po kilku minutach dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu.

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

    Do białka dodać mąkę, żółtka oraz startą cukinię i delikatnie wymieszać. Doprawić solą.

    Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym 2. SOS:
    Ser pokruszyć, dodać roztarty czosnek, posiekaną miętę oraz jogurt i dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować