Placuszki z cukinii z sosem koperkowym

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Placki z cukinii są niskokaloryczne a przy tym bardzo smaczne. Można je podawać z grillowanym serem, sosem tzatziki, lub innym ulubionym. Mnie najbardziej smakują w połączeniu z koperkiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Placki z cukinii
    - 1 młoda cukinia
    - 2 łyżki gęstej śmietany/jogurtu greckiego
    - 1 jajko
    - 2 łyżki mleka
    - 60 g mąki pszennej
    - pół pęczka koperku
    - 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
    - przyprawy (czosnek granulowany, słodka mielona papryka, imbir, zioła prowansalskie, bazylia, sól)

    Sos koperkowy
    - 300 ml jogurtu typu greckiego
    - 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    - pół pęczka koperku
    - bazylia suszona lub świeża
    - oregano
    - czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Placuszki z cukinii z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos
    Do jogurtu dodaj czosnek, drobno pokrojony koperek, bazylię oraz sól, czosnek granulowany, oregano i cukier do smaku. Odstaw w zimne miejsce na co najmniej pół godziny.

    Placki z cukinii
    Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na 20 min. i odlej po tym czasie sok. W misce wymieszaj mleko, jogurt, jajko i mąkę. Połącz wszystko z cukinią. Koper drobno pokrój i wsyp wraz z czosnkiem do reszty. Przypraw do smaku czosnkiem granulowanym, słodką papryką, imbirem, bazylią, ziołami prowansalskimi i solą. Formuj małe placki, smażąc je na oliwie na złoty kolor. Podawaj z sosem koperkowym i świeżą bazylią.

Porady

Najlepiej używać młodej cukinii, jednak gdy mamy nieco starszą należy obrać ją ze skóry i usunąć miąższ. W zależności od ilości soku- soczystości cukinii, możemy zwiększyć nieco ilość mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować