Samo zdrowie! Wspaniały obiad dla wegetarian. Ponadto zasmakują w nich miłośnicy mięsa. Najlepsze z dipem jogurtowym lub pieczonymi warzywami, w wersji z mięsem - z gulaszem.
Placuszki z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy.
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ugotowaną soczewicę, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, siemię lniane, musztardę i mąkę kukurydzianą łączymy na gładką masę (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany).
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Odstawiamy na około 10 minut.
2.Patelnię teflonową smarujemy niewielką ilością oleju za pomocą ręcznika papierowego lub silikonowego pędzelka. Na rozgrzaną patelnię wykładamy po 3-4 łyżki ciasta, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano (po 3 minuty z każdej strony).
Placuszki wyśmienicie smakują solo albo z dipem jogurtowym, czy pieczonymi warzywami.
Komentarze