Placuszki z dynią, imbirem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placuszki tak nam posmakowały,że postanowiłam ulepszyć troche wersję. Dodałam odrobinę startego imbiru i cynamonu. Mogła bym je jeść każdego dnia :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 łyżki przecieru z dyni ( upieczona i zmiksowana dynia)
    pół szklanki mleka
    jajko
    3-4 łyżki mąki
    łyżeczka cukru
    1/3 łyżeczki świeżego, startego imbiru
    1/3 łyżeczki cynamonu
    olej
    cukier puder do posypania

Placuszki z dynią, imbirem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko, cukier i przecier z dyni miksuję. Dolewam mleko i powoli dosypuję mąkę by uzyskać średnio gęstą masę. Dodaję starty imbir i cynamon. Mieszam. Smaże placuszki na oleju na złoty kolor i odsączam na ręczniku papierowym. Gotowe placuszki opruszam pudrem.

Porady

Zamiast mleka można użyć maślanki lub jogurtu naturalnego. W zalezności od rodzaju dyni trudno określić dokładną ilość mąki. Masa powinna być średnio gęsta ale lejąca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy