Placuszki z jabłkami na maślance naturalnej

4.49 (170 ocen)

  • 10 min

To szybkie i proste danie, idealny dodatek na podwieczorek

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki naturalnej
    2 jajka
    sól do smaku
    1 łyżka cukru
    mąka (około 2 szklanek)
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
    2 jabłka kwaskowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki z jabłkami na maślance naturalnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka posolić, roztrzepać z cukrem, dodać maślankę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wkładać łyżką ciasto i smażyć placuszki na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać wierzch placków cukrem pudrem.
    Placuszki się szybko robi. Idealny danie na podwieczorek. Są puszyste i wilgotne. Szybko znikają z talerza.

Porady

Zamiast jabłek można dodać banany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować