Placuszki z jagodami

0 (0 ocen)

W sezonie letnim to jedno z najlepszych śniadań.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1.5 szklanki kefiru
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    około 1 szklanki jagód

Placuszki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki z jagodami 1. Mąkę wsypać do miski i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli, dodać kefir i jajko, następnie dokładnie wymieszać.
    Do ciasta wsypać opłukane i dokładnie odsączone z wody jagody i delikatnie wymieszać.
  • placuszki z jagodami 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim malutkie i złote placuszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy