Placuszki z kukurydzą i sosem jogurtowym

5 (186 ocen)

  • 30 min

Placuszki robi się bardzo prosto i szybko. Są delikatne, pyszne i kolorowe. Zasmakują każdemu, kto lubi małe, rumiane placuszki z warzyw. Idealnie nadają się na drugie śniadanie, przekąskę, obiad czy kolacje

  • 30 min

Składniki:

  • 1 jajko
    100 g mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek mleka
    3 łyżki oliwy
    1 świeża papryczka chili
    ½ pęczka natki pietruszki
    1 puszka kukurydzy
    sól i pieprz
    olej do smażenia

    Dip:
    jogurt grecki
    sól i pieprz
    2 dymki lub chili
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z kukurydzą i sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z kukurydzą i sosem jogurtowym 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Następnie zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i oliwę oraz wbić jajko. Dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek. Z papryczki chili usunąć pestki i drobno ją posiekać. Pokroić pod skosem natkę pietruszki. Następnie dodać do ciasta odsączoną kukurydzę, pietruszkę i papryczkę chili. Starannie wymieszać. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto.
  • Placuszki z kukurydzą i sosem jogurtowym 2. Na patelni rozgrzać olej. Nabierając masę łyżką, kłaść na olej i smażyć do zrumienienia. Gdy przyrumienią się z dwóch stron, zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placuszki podawać na gorąco z sosem jogurtowym do polania.

Porady

Ja przygotowuję dwa sosy – pikantny chili i cebulkowy, a placuszki przed podaniem trzymam w średnio nagrzanym piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować