Placuszki z kukurydzy z chilli

0 (0 ocen)

  • 25 min

Dla wszystkich tych, którzy nie mogą patrzeć chwilowo na mięso, mam pysznych, kolorowy i szybki obiad. Rewelacyjne placuszki z kukurydzy serwowane z kwaśną śmietaną to idealny pomysł na lekki obiad lub kolację.

  • 25 min

Składniki:


  • 1 puszka kukurydzy
    1 szalotka
    ½-1 papryczka chilli
    1 garść świeżej kolendry lub pietruszki
    1 jajko
    2-4 łyżki mąki (w zależności od wielkości jajka)
    ¼ łyżeczki cuminu
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z kukurydzy z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę odsączamy na sicie z zalewy przekładamy do miseczki. Do kukurydzy dodajemy posiekaną kolendrę (lub pietruszkę ) pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i papryczkę chilli. Mieszamy.

    Do warzyw wbijamy jajko, wsypujemy cumin, odrobinę soli i pieprzu , dodajemy 2 łyżki mąki i starannie wszystko mieszamy.

    Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnie porcję ciasta i formujemy w miarę okrągłe placuszki. Smażmy je po 3-5 minut z każdej strony.

    Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy same lub z kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, posypane chilli i kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować