Dla wszystkich tych, którzy nie mogą patrzeć chwilowo na mięso, mam pysznych, kolorowy i szybki obiad. Rewelacyjne placuszki z kukurydzy serwowane z kwaśną śmietaną to idealny pomysł na lekki obiad lub kolację.
25 min
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 szalotka
½-1 papryczka chilli
1 garść świeżej kolendry lub pietruszki
1 jajko
2-4 łyżki mąki (w zależności od wielkości jajka)
¼ łyżeczki cuminu
Sól, pieprz
Placuszki z kukurydzy z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę odsączamy na sicie z zalewy przekładamy do miseczki. Do kukurydzy dodajemy posiekaną kolendrę (lub pietruszkę ) pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i papryczkę chilli. Mieszamy.
Do warzyw wbijamy jajko, wsypujemy cumin, odrobinę soli i pieprzu , dodajemy 2 łyżki mąki i starannie wszystko mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnie porcję ciasta i formujemy w miarę okrągłe placuszki. Smażmy je po 3-5 minut z każdej strony.
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy same lub z kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, posypane chilli i kolendrą.
Komentarze