Placuszki z rabarbarem

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Do przygotowania tych placuszków użyłam serka homogenizowanego, dzięki temu zyskały one delikatny smak. Lekko kwaśne, nie za słodkie, takie w sam raz. Upiekłam je na podwieczorek. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 serek homogenizowany waniliowy ( 10 dag )
    1 łyżka miodu prawdziwego
    1 szklanka mąki tortowej
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    50 ml mleka

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    1 łodyga rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek i miód, następnie miksujemy kilka chwil, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko. Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.
  • 2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

Porady

Z przepisu wyszło mi 12 placuszków. Jeżeli uważamy, że ciasto jest mało słodkie to można dodać cukru, lub upieczone placuszki oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować