Placuszki z ricottą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne, bardzo puszyste, a zarazem delikatne.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki (na około 15 sztuk):
    250 g sera ricotta
    1/2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
    4 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia (opcjonalnie)
    syrop klonowy lub płynny miód (do polania)

Placuszki z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sera dodać żółtka, cukier, cukier z wanilią i startą skórkę z cytryny. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Dodać 1/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Dodać resztę piany i wymieszać kilkukrotnie do połączenia się składników. Smażyć niewielkie placuszki (najlepiej bez tłuszczu) z dwóch stron na rumiano. Podawać polane syropem klonowym lub miodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy