Placuszki z serka wiejskiego na słono (z cebulą i szynką)

4.5 (166 ocen)

  • 20 min

Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno także się sprawdzą - nawet jaką przekąska do szkoły, czy pracy.

  • 20 min

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    250g serka wiejskiego (ze śmietanką)
    2 jajka
    5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
    1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
    Dodatki:
    papryka słodka w proszku
    sól, pieprz
    1 cebula
    3-4 plastry szynki
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki Szynki

Placuszki z serka wiejskiego na słono (z cebulą i szynką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fbdv0v 1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Dołożyć pokrojoną (w kostkę) szynkę i jeszcze chwilkę potrzymać na patelni.
  • image-1lau4a9 2. Serek (ze śmietanką; nie dusić grudek) wymieszać (energicznie łyżką) z jajkami, a następnie z mąką i sodą oczyszczoną.
    Dodać cebulę z szynkę.
    Całość ponownie powoli wymieszać i doprawić do smaku.
  • image-0nd7jc3 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta.
    (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • image-28j81uk 4. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
    (Na zimno również świetnie smakują.)

Porady

W zasadzie możecie mieszać swoje ulubione dodatki, lecz u mnie podstawa, czyli cebula i szynka - zawsze się sprawdza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować