Bardzo słodkie placuszki...no ale cóż nie można im się oprzeć. Ten deser najlepiej smakuje gdy sos czekoladowy wsiąknie trochę w placuszki. Dodam, że smakują na gorąco jak na zimno. Polecam.
60 min
Składniki:
Ciasto na placuszki:
1 szklanka zimnego mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
3 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sos z białej czekolady:
10 dag białej czekolady
125 ml śmietanki kremówki 30 %
Placuszki z sosem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Następnie wszystkie składniki miksujemy na gładkie, bez grudek i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka. Następnie ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby ,,odpoczęło ''.
2.Do miski wlewamy śmietankę i wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos.
3.Na rozgrzanym oleju smażymy okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy dokładnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze