Placuszki ze szpinakiem i ricottą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczne i zdrowe placuszki. Łatwe w przygotowaniu. Idealne do pracy lub na piknik.

  • 20 min

Składniki:

  • 200g świeżego szpinaku

    2 jajka

    1 opakowanie sera ricotta (ok. 250 g)

    1/2 szklanki mleka

    4 łyżki mąki

    3 ząbki czosnku

    szczypta soli

    szczypta gałki muszkatołowej

    1 łyżeczka świeżo zmieloengo pieprzu ziołowego

    do smażenia: olej roślinny

    do podania: wymieszany jogurt grecki z sokiem z cytryny

Placuszki ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szpinaku odcinamy, dokładnie myjemy i blanszujemy. Żółtka mieszamy z serem ricottą, mąką i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy posiekany szpinak i czosnek. Całość mieszamy i dodajemy ubite białka. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, na małym ogniu pod przykryciem.

Porady

Blanszowanie szpinaku polega na tym, że liście zalewamy wrzątkiem po czym oblewamy je zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę. Do placuszków podaję wymieszany jogurt grecki z cytryną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy