Placuszki ze szpinaku i cieciorki

0 (0 ocen)

Smacznie i zdrowo. Placuszki są rewelacyjne, obowiązkowo trzeba je podać z sosem czosnkowym, bo bez niego to już nie będzie to samo :)

Składniki:

  • 250g świeżego szpinaku
    1 łyżka ziaren kuminu
    2 puszki cieciorki
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 szczypta mielonej ostrej papryki
    2-3 łyżki mąki
    Oliwa
    Mąka
    Sól, pieprz

Placuszki ze szpinaku i cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak umyć, osuszyć, wrzucić na gorącą oliwę i smażyć mieszając.
    Gdy zmniejszy swoją objętość, odcedzić z tłuszczu, posiekać nożem.
  • 2. Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, aby puściły aromat i rozdrobnić w moździerzu.
  • 3. W blenderze zmiksować odsączoną cieciorkę, dodać papryki, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać rozdrobniony szpinak. Wymieszać. Masę zagęścić mąką. Następnie około godziny chłodzić w lodówce.
  • 4. Z masy uformować małe placuszki, obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć placuszki na złoty kolor z każdej strony.
    Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik, aby ociekły z tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy