0,5 kg ugotowanych ziemniaków
5 jajek
20 dag kiełbasy (dałam czosnkową)
100 gram sera żółtego startego na dużych oczach
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Placuszki ziemniaczano - jajeczne z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Żółtka miksujemy z serem, dodajemy porcjami ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy niewielkie porcje masy , formujemy placki i na wierzch lekko wciskamy po 2-3 plasterki kiełbasy. Smażymy dość intensywnie z obu stron na złoty kolor. Podajemy np z drobno pokrojonym szczypiorkiem i cząstkami pomidorów.
Komentarze