Plastry Boczku w sosie grzybowo-rozmarynowym

0 (0 ocen)

Porządny kawał mięsa na obiad.

Składniki:

  • 1 kg boczku
    100 g margaryny do smażenia
    garść suszonych podgrzybków
    kostka mięsna
    łyżeczka suszonego rozmarynu
    sól, pieprz, majeranek

Plastry boczku w sosie grzybowo-rozmarynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Zostawić w lodówce na noc.
    Margarynę rozgrzać na patelni i włożyć boczek. Przyrumienić z obydwu stron na dużym ogniu przykrywając pokrywką.
    Gdy będzie ciemnobrązowy dolać dwie szklanki gorącej wody, wrzucić kostkę mięsną, grzyby i powoli, na małym ogniu prużyć do miękkości (około godzinę) pod przykryciem, obracając co jakiś czas. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną i wodą.

Porady

Przed podaniem boczek pokroić w plastry i podgrzewać w sosie. Podaję go z kaszą pęczak i buraczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowo śmietanowym