Plecionka serowo-jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, cukier, suche drożdże, sól - wymieszaj składniki. Wbij jajka do mąki , wlej jogurt i dodaj bardzo miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 40-50 minut.
Przygotowanie masa serowa : Do miseczki dodaj ser, śmietanę i cukier puder. Dokładnie wymieszaj składniki.
Przygotowanie plecionka : Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Na środku ciasta rozsmaruj masę serową i posyp jagodami. Po obu stronach potnij boki na równe pionowe paseczki i nakładaj na siebie pod skosem. Plecionkę odstaw na 30 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni.
Komentarze