Plecionka serowo-jagodowa

0 (0 ocen)

Muszę przyznać że jagody to moje ulubione owoce latem.Mogłabym je jeść na wszystkie posiłki.Jagody górą !

Składniki:

  • Składniki :
    1,5 opakowania suchych drożdży,
    200g jogurtu naturalnego,
    2 jajka,
    4 szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    120g miękkiego masła,
    1 łyżeczka soli,
    1 jajko do posmarowania.

    Składniki masa serowa:
    300g twarogu na sernik,
    4 łyżki śmietany 30% - 36% ,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 szklanki świeżych jagód.

Plecionka serowo-jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • plecionka 1. Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, cukier, suche drożdże, sól - wymieszaj składniki. Wbij jajka do mąki , wlej jogurt i dodaj bardzo miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 40-50 minut.

    Przygotowanie masa serowa : Do miseczki dodaj ser, śmietanę i cukier puder. Dokładnie wymieszaj składniki.

    Przygotowanie plecionka : Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Na środku ciasta rozsmaruj masę serową i posyp jagodami. Po obu stronach potnij boki na równe pionowe paseczki i nakładaj na siebie pod skosem. Plecionkę odstaw na 30 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy