Pleskavice

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Soczysty kotlet z siekanego mięsa, w pszennej bułce z grillowaną papryką. Banalnie proste i bajecznie smaczne.

  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina: 150 gramów
    - wieprzowina: 150 gramów
    - mięsista czerwona papryka (oczyszczona, pokrojona na ćwiartki): 1 sztuka
    - pomidor (pokrojony na plasterki): 1 sztuka
    - cebula (pokrojona na plasterki): 1 sztuka
    - czarny pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - zwykła pszenna bułka: 2 sztuki

Pleskavice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso najpierw kroimy w kostkę, następnie drobno siekamy. Doprawiamy pieprzem i solą, formujemy dwa kotlety i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Na grillu pieczemy paprykę. Gdy będzie już prawie miękka zaczynamy piec kotlety. Przy średnio rozgrzanym grillu po 5 -6 minut z każdej strony.
  • 3. Bułki lekko podpiekamy. Na spodniej części układamy plastry pomidora, cebuli, kotlet i grillowana paprykę. Nakładamy część wierzchnią bułki i podajemy natychmiast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy