Pleśniak

4.45 (159 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniały smak kruchego ciasta podkreślony nutą czarnej porzeczki

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    5 jajek
    25 dag margaryny
    1/2 szkl cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    czubata łyżka kakao

    Dodatkowo:
    5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    dowolny kisiel
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Kruche ciasto Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić. Z żółtek i pozostałych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i zagnieść ponownie. Owinąć w folię i włożyć na godz do zamrażalnika.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier i kisiel w proszku.
  • 3. Blachę (małą) wysmarować tłuszczem . Zetrzeć na tarce białe ciasto, posmarować dżemem, zetrzeć ciemne ciasto. Wylać pianę z białek, zetrzeć białe ciasto na wierzch. Piec 45 min w temp 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować